Наші студентки взяли участь у воркшопі Startech 4.0 Nawa Edition (м.Краків, Польща)

Студентки спеціальності 121 «Інженерія програмного забезпечення» Ганна Яремій та Юлія Лазарович Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника взяли участь в воркшопі Startech 4.0 Nawa Edition, який відбувався впродовж 30 вересня – 4 жовтня в Центрі космічних досліджень (м. Краків, Польща). Також наш університет представляли студенти факультету математики та інформатики Вікторія Бабала, Анна Гусь, фізико-технічного факультету Соломія Ботюк, Адріана Данилюк та Аліна Голіней, факультету природничих наук Надія Вережак й Христина Федів.

Захід проходив у рамках проєкту Universeh в колаборації з студентами із Франції (Université Jean-Jaurès та INP-ENSAT), Італії (University Tor Vergata), Німеччини (University of Dusseldorf), Швеції (Lulea Technical University), Люксембургу (University of Luxembourg) та Польщі (AGH University in Kraków). Координатором проекту виступає Гірничо-металургійна академія імені Станіслава Сташиця у Кракові. 

В рамках воркшопу учасники розробляли бізнес-модель стартапу, який вони реалізовували на основі даних спостереження за  Землею. На першому етапі був поділ на інтернаціональні команди за принципом різноманітності компетенцій та співпраці. Формулювання проблеми полягало у визначенні соціальної або бізнесової ніші для майбутнього продукту. Учасники аналізували конкурентні рішення на ринку, розробляли ціннісну пропозицію для своїх потенційних клієнтів, визначали головні переваги свого продукту та працювали над фінансовими аспектами — потоками доходів і структурою витрат. 

Команда, в складі якої були наші студентки, запропонували проект у вигляді програмного додатку, який, використовуючи супутникові дані, передбачав можливі повені та їх локацію, а також можливі напрями їх розповсюдження. Застосунок надавав оперативну інформацію про шляхи евакуації та інструкції до дій, залежно від розташування відносно повені, враховуючи потреби вразливих групи населення.

Фінальним етапом був пітчинг, де учасники мали можливість презентувати свої проєкти перед експертами та отримати зворотній зв’язок. Пітчинг та підсумковий аналіз допомогли командам не лише вдосконалити свої стартапи, але й отримати цінний досвід у галузі технологічного підприємництва.